Tort ambasador

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    170 gram
  • jajka

    6 sztuk
  • cukier

    600 gram
  • kisiel cytrynowy

    1 do smaku
  • proszek do pieczenia

    5 gram
  • masło

    40 dag
  • żółtka

    7 sztuk
  • kakao

    24 gram
  • mleko

    750 mililitry
  • budyń waniliowy

    1 do smaku
  • brzoskwinie w puszce

    450 mililitry
  • czekolada gorzka

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
1.Jajka wbić do rondelka,dodać(szkl) cukier.Ubijać w kąpieli wodnej,aż powstanie puszysta,kremowa masa.Wsypać przesianą mąkę,proszek i kisiel,wymieszać.Gotowym ciastem napełnić natłuszczoną tortownicę,wierzch wyrównać.Piec około 30 minut w temp 180 st C,krótko wystudzić.Wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
2.W rondelku zgotować 2,5 szkl.mleka z dodatkiem cukru (1 1 1/2).Żółtka rozkłócić z proszkiem budyniowym i resztą mleka,wlać do wrzącego płynu,wymieszać.Ponownie zagotować,przestudzić.Masło zmiksować na puszystą masę,połączyć z letnią masą waniliową.Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce,brzoskwinie osączyć,syrop zachować.Gotowy krem podzielić na dwie części,do jednej dodać kakao i połowę startej czekolady,a do drugiej pokrojone w kostkę brzoskwinie.Zupełnie zimny biszkopt przekroić na 3 krążki,każdy lekko nasączyć syropem z brzoskwiń.Blaty ciasta przełożyc przygotowanymi kremami,odstawić do lodówki na 2 godziny.Przed podaniem obsypać brzegi pozostała czekoladą,wierzch przybrać owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat