Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort alla rafaello

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 jajka
mąka krupczatka 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana kremowa 30% 600 ml
biała czekolada 2 tabliczki
wiórki kokosowe 150 g
płatki migdałowe 60 g
dżem porzeczkowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort alla rafaello

Kroki postępowania

1
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wymieszać.
Krok 1 - Tort alla rafaello foto
2
Następnie dodawać żółtka cały czas miksując.
Krok 2 - Tort alla rafaello foto
3
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodawać do ubitych jaj.
Krok 3 - Tort alla rafaello foto
4
Delikatnie mieszamy rózgą, tak aby wykonać jak najmniejszą ilość ruchów. Puszystą masę wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę . Ciasto piec w 180 stopni przez 35-40 minut ( do momentu aż ciasto zrobi się rumiane).
Krok 4 - Tort alla rafaello foto
5
Białą czekoladę rozpuścić w garnku, a kremówkę ubić na sztywną pianę.
Krok 5 - Tort alla rafaello foto
6
Gdy czekolada ostygnie dodawać porcjami do ubitej śmietany.
Krok 6 - Tort alla rafaello foto
7
Cały czas miksujemy na małych obrotach.
Krok 7 - Tort alla rafaello foto
8
Gdy dodamy już całą czekoladę dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe (odsypać 2 łyżki płatków migdałowych do posypania wierzchu).
Krok 8 - Tort alla rafaello foto
9
Wymieszać łyżką.
Krok 9 - Tort alla rafaello foto
10
Upieczone ciasto przekroić na dwa placki, spód posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Krok 10 - Tort alla rafaello foto
11
Wyłożyć ½ masy, przykryć drugim plackiem, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i na wierzch wyłożyć resztę masy.
Krok 11 - Tort alla rafaello foto
12
2 łyżki migdałów uprażyć na rozgrzanej patelni i posypać na wierzch tortu.
Krok 12 - Tort alla rafaello foto
13
Ciasto jest gotowe. Smacznego.
Krok 13 - Tort alla rafaello foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 16.12.2012 11:26
apetyczne
misia53 19.10.2012 20:41
Bardzo smaczne , zachowam je...
Koper 12.08.2012 17:19
o kurcze, jakie słodkości :)
pacpaw 06.08.2012 22:45
Gonzo wciągnął wszystko
hahanka 06.08.2012 22:16
ale super tort, został Ci jeszcze kawałek? :)
Justyna/Dzastus 06.08.2012 15:26
kusi i to bardzo
Puszcza 06.08.2012 15:17
wyglada zajebisciee
eli82 04.08.2012 17:58
aż ślinka leci :)
caralajna 03.08.2012 22:07
pokusa nie do odparcia :)
pacpaw 31.07.2012 21:36
takie komentarze są największą nagrodą za dodany przepis
Sroczka 31.07.2012 20:13
Podoba mi się Twoja wersja tego ciasta.
Beatris 31.07.2012 12:12
Lubię oglądać Twoje przepisy. Piszę oglądać, bo ogląda się je jak książkę z ładnymi obrazkami. A ciasto przepyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak