Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt kakaowy

    1 szt.
  • kawa

    100 ml
  • spirytus

    6 łyżek
  • galaretka agrestowa

    1 szt.
  • galaretka brzoskwiniowa

    1 szt.
  • ananas w puszce

    1 szt.
  • dżem morelowy

    1 szt.
  • orzechy włoskie

    100 gram
  • rodzynki

    100 gram
  • czekolada

    1 szt.
  • margaryna

    2 szt
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • żółtka

    2 szt
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    1 szt.
  • cukier

    300 gram
  • masa plastyczna:

  • galaretka truskawkowa

    1 szt.
  • Biszkopt

    1 orzechowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto
Pieczemy w tortownicy dwa biszkopty jeden kakaowy a drugi orzechowy
przepisy na te ciasta znajdziecie tu:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/223767/ciasto-na-torta-orzechowe.html
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/223784/ciasto-czekoladowe-na-torta.html
po przestudzeniu kroimy je na dwie części .
Układamy płaty na przemian raz kakaowe raz orzechowe.
Zaparzamy espresso i dodajemy dwie łyżki spirytusu w ten sposób powstanie pącz do nasączania biszkopta ,
każdy płat biszkopta nasączamy przed położeniem kremu.
Krok 2 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto
Galaretki robimy w 3/4 szklanki wody każda jak zastygną kroimy je na kosteczki , tak samo jak ananasa
Krok 3 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto
orzechy i czekolady drobno siekamy , a rodzynki parzymy w gorącej wodzie.
Z mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy budynie oraz mąkę dodajemy żółtka . Pozostałe mleko gotujemy i zalewamy budyniem . Pozostawiamy do wystygnięcia.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i po łyżce dodajemy budyniu , na koniec dodajemy trzy łyżki spirytusu
Masę utartą budyniową dzielimy na trzy części .
Do jednej dodajemy czekoladę , rodzynki i orzechy
do drugiej wsypujemy galaretki pokrojone w kostki i 3/4puszki ananasa
trzecią zostawiamy czystą
Krok 4 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto
na podstawce układamy biszkopta , nasączamy go pączem i układamy na nim masę z galaretkami , przykrywamy drugim płatem biszkopta i znów nasączmy
Krok 5 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto
pozostałą część ananasa mieszamy z dżemem morelowym lub brzoskwiniowym i robimy z tego kolejną warstwę tortu , którą przykrywamy kolejnym płatem biszkopta , znów nasączmy
Krok 6 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto
nakładamy masę bakaliową i przykrywamy ostatnim płatem biszkopta
Krok 7 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto
Czysty krem rozsmarowujemy po całym torcie by zapewnić dobrą przyczepność masie plastycznej
Krok 8 - Tort ala Ambasador oczywiście od hamrocyka foto
dekorujemy tort według własnego pomysłu ...to mój tort ślubny zrobione wspólnie z moim mężem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika58 17.11.2012 10:26
świetny :)
smerfetka79 12.10.2012 23:55
smakowity
smerfetka79 12.10.2012 23:55
smakowity
krokodyl 11.06.2012 11:35
no brawo :) pysznie
irenka 31.05.2012 16:21
ślicznie wygląda,na pewno pyszniutki
sylwia / sytofala 23.05.2012 22:28
lubię zabawę z masą cukrową :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat