Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka pszenna 6 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżek
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia szczypta
budyń waniliowy 1 szt
mleko 0,5 litra
margaryna 125 gram
owoce 1 puszka
śmietana 30% 350 gram
śmietan fix 1 opakowanie
rum 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort

Biszkopt:
ubić białka z 6 jaj , dodawać kolejno żółtka i 3/4 szklanki cukru, następnie sypać powoli mąkę i dobrze wymieszać drewnianą łyżka aż powstanie jednolita masa. Biszkopt pieczemy ok 25min.
Krem budyniowy do środka tortu:
Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do wystudzonego budyniu dodajemy margarynę tworzymy jednolitą masę i dodajemy owoce.
Krem na wierzch tortu i do dekoracji:
Schłodzoną śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru i śmietanfixem.

Tak powstaje nasz tort.
Kroimy biszkopt tak aby powstały nam 3 spody. Układamy pierwszy spód na paterze, nasączamy go alkoholem i przekładamy kremem budyniowym. Na to układamy kolejny spód biszkopta powtarzamy poprzednią czynność. Przykrywamy ostatnim biszkoptem i na wierzch oraz dookoła tortu dajemy krem ze śmietany. Możemy też udekorować tort owocami bądź gotowymi ozdobami. Życzę udanych wypieków:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 06.12.2013 18:47
przepyszny
cooleczka 12.03.2013 19:15
zapowiada się pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak