Przepis i sposób przygotowania na: Tort
1 szklanka mleko,
15 dag orzechy
20 dag masło
2 sztuki jaja,
30 dag cukier
Orzechy włoskie , obrane ze skorupki obieramy, sparzamy mlekiem. Dodajemy żółtka jaja kurzego, cukier oraz masło. Miksujemy za pomocą miksera w celu uzyskania jednolitej konsystencji.
Masa śmietankowa:
1 szklanka cukier kryształ,
2 sztuki budyń śmietankowy,
3 szklanki mleko,
1 sztuka 250 gram -margaryna w kostce
Budyń robimy wg opisu na opakowaniu, dodając 1 szklankę mniej mleka, niż tyle ile jest podane w przepisie.
Do budyniu , który już jest prawie gotowy, gotuje się dodajemy cukier i mieszamy by się rozpuścił. Ostudzone ucieramy z masłem za pomocą miksera na jednolitą konsystencję.
Masa różowa:
1 sztuka cukier waniliowy
2 sztuki- budyń malinowy
1 sztuka margaryna,
Według opisu na opakowaniu przyrządzamy budyń wraz z cukrem waniliowy. Wystudzony miksujemy dodając po kawałku margarynę i uzyskujemy jednolitą konsystencję.
Masa czekoladowa do tortu
Składniki:
1 1/4 szklanki cukier,
25 dag czekolada mleczna
1 łyżka kakao
1 cukier waniliowy
35 dag masło,
4 sztuki jajko
Jaja wbijamy do miski, dodajemy cukry. Następnie stawiamy na garnku, który się gotuje wraz z wodą i ubijamy za pomocą miksera na najmniejszych jego obrotach.
Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy kakao, następnie dodajemy do zmiksowanego masła. Dodajemy powoli ubite jajka z cukrami.
Kolejno przekładamy biszkopt daną masą wykładając jakieś owoce, ja użyłam brzoskwiń, cukinii ale ananas, oraz gruszki w syropie. Całość polałam polewą czekoladową dwukolorową. Ozdabiamy górę wd. Własnego pomysłu. Boki smarujemy 1 częścią masy z tortu.
Dżem jabłkowy : 2 słoiki
Biszkopt:
10sztuk jajko kurze
2 szklanka Mąka tortowa
2 szklanki cukier kryształ
1,5 łyżeczki- Proszek do pieczenia
Jaja wbijamy do miski i ubijamy, dodajemy do niech cukier i za pomocą miksera ubijamy ze sobą, by masa stała się gęstsza. Wsypujemy powoli mąkę wcześniej wymieszana z proszkiem i na najmniejszych obrotach miksera mieszamy ze sobą by wszystko się ze sobą połączyły
Moje proporcje na biszkopt SA podwojone gdyż robiłam dwa biszkopty na tort, także piekłam w dwóch tortownicach wyłożonych papierem pieczeniowym. Tortownica 24 cm. Taki biszkopt pieczemy w temp 180 stopni w rozgrzanym piekarniku przez około 35 minut Najlepiej sprawdzić patyczkiem bądź nożem czy biszkopt jest gotowy. Każdy biszkopt dzielimy na 3 części
Linki do :
Cukinia a"la ananas : http://www.doradcasmaku.pl/przepis/240460/zimowe-przetwory-cukinia.html
Gruszki w syropie : http://www.doradcasmaku.pl/przepis/252233/gruszki-z-syropie.html
Ja dżem jabłkowy umieściłam jak drugi, zaraz po masie orzechowej.