Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste marchewkowe muffinki z orzechami włoskimi i dżemem

5.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka pełnoziarnista 1 szklanka
cukier brązowy 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 4 szt
olej 1 szklanka
marchew tarta 3 szklanki
orzechy włoskie 3/4 szklanki
dżem 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste marchewkowe muffinki z orzechami włoskimi i dżemem

W oddzielnych miskach mieszamy za pomocą łyżki składniki suche (cukier, mąki, proszek do pieczenia, sól, sodę, przyprawę do pierników i gałkę muszkatołową) i składniki mokre (jaja i olej).

Suche i mokre składniki łączymy razem, energicznie mieszając. Dodajemy marchewkę i orzechy i mieszamy aż składniki się połączą.

Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę. Po wierzchu możemy posypać muffinki posiekanymi orzechami.

Jeśli chcemy aby nasze muffinki były z dżemem, to należy napełniać foremki łyżką ciasta, dodać łyżeczkę ulubionego dżemu i przykryć kolejną łyżką ciasta.

Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 05.12.2014 21:48
Bardzo podoba mi się ta propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak