Cudaczek serowo-wiśniowy z kremem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt ciemny

  • jajka

    6 sztuk
  • cukier

    15 dag
  • mąka tortowa

    12 dag
  • kakao

    3 łyżki
  • masło

    40 g

Biszkopt jasny

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka tortowa

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyzeczki

Warstwa serowa

  • twaróg zmielony

    80 dag
  • mleko w proszku

    1/2 szklanki
  • mleko 2 %

    1/2 szklanki
  • jajka

    5 sztuk
  • masło

    2 łyżki
  • cukier puder

    20 dag
  • sok z cytryny

    2 łyzki

Krem budyniowy z likierem

  • mleko

    750 ml
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki
  • cukier wanilinowy

    32 g
  • cukier

    4 łyżki
  • likier kokosowy

    100 ml
  • masło

    35 dag

Warstwa wiśniowa

  • wiśnie w syropie

    1 słoik
  • sok z cytryny

    2 łyzki
  • cukier

    3 łyzki
  • galaretka wiśniowa

    2 sztuki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyzeczka

Poncz

  • woda

    3/4 szklanki
  • likier kokosowy

    1/4 szkalnki
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • polewa czekoladowa

    do dekoracji
  • dżem wiśniowy

    do posmarowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cudaczek serowo-wiśniowy z kremem foto
Biszkopt ciemny: Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukry i miksować do uzyskania puszystej białej masy, masło rozpuścić w miseczce np. w mikrofali, wystudzić, mąkę wymieszać z kakao, przesiać przez sito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu wystudzić.
Krok 2 - Cudaczek serowo-wiśniowy z kremem foto
Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier i dalej miksować, następnie dodawać po jednym żółtku aż do połączenia, wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać do takiej samej blachy jak piekliśmy ciemny biszkopt piec 20 minut w temp 160*c. Po upieczeniu wystudzić.
Krok 3 - Cudaczek serowo-wiśniowy z kremem foto
Warstwa serowa: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera zmiksować krótko, tylko do jednolitego połączenia składników , wylać na wyłożoną pergaminem blachę taka samą jak piekły się biszkopty, piec 45 minut w temp 175*c, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie.
Krok 4 - Cudaczek serowo-wiśniowy z kremem foto
Krem budyniowy: Na mleku z cukrami gotujemy budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewamy cienkim strumieniem likier waniliowy,lub kokosowy całość mieszamy mikserem do połączenia.
Krok 5 - Cudaczek serowo-wiśniowy z kremem foto
Warstwa wiśniowa: Wiśnie z syropem przelewamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, podgrzewamy, aby były gorące ale nie gotujemy, mieszamy z sokiem z cytryny, wsypujemy galaretki w proszku i żelatynę i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą, można zmiksować blenderem na mus, zostawiamy do lekkiego stężenia.
Poncz: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
Krok 6 - Cudaczek serowo-wiśniowy z kremem foto
Złożenie ciasta: Na dnie blachy układamy ciemny biszkopt, skrapiamy połową ponczu z likierem, smarujemy cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego.
Dajemy warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywamy jasnym biszkoptem, skrapiamy reszta ponczu, dekorujemy polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady.
2milutka
Ciasto, które choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 13.05.2016 22:33
obłędnie wygląda
gusia1000 13.05.2016 14:14
Pyszne ciasto.
dodi 13.05.2016 09:22
pyszne arcydzieło
Mama niejadka 12.05.2016 21:51
Pyszne ciasto
Babeczka35 12.05.2016 21:36
Cudny:) Musi być pyszny:)
olkaaa 12.05.2016 21:02
bardzo fajny
agnieszka214 12.05.2016 19:01
Pyszny kesek już bym mogła zjeść
noninka77 12.05.2016 18:35
Obłędny :)
joannaa24 12.05.2016 17:30
Prezentuje się wybornie ;)
Janina 12.05.2016 16:02
Świetne słodkości;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat