Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z kruchym ciastem i truskawkami
Kroki postępowania
Po tym czasie rozwałkować i wyciąć 2 kółka o rozmiarach swojej okrągłej blaszki. Piec obydwa kółka przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Następnie wyciągnąć i odstawić aby ostygnęły.
Następnie oddzielić powstały sok od truskawek. Sok podgrzać w garnuszku, dodać 50 ml wody i 2 łyżeczki żelatyny. Jak żelatyna całkowicie się rozpuści odstawić do przestygnięcia
50g masła, 3/4 kubka mleka, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę kaszy manna i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej podgrzewać do momentu aż się zagotuje. Następnie zdjąć z gazu i poczekać aż przestygnie.
Ciasto ułożyć na folii aluminiowej, na nim poukładać truskawki, na wierzchu rozsmarować masę z mleka, przykryć drugim ciastem. Zawinąć brzegi folii aluminiowej i zalać wierzch gęstniejącą galaretką.
Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.