Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z kremem cytrynowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
cukier puder 0,5 szklanki
mąka tortowa 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

budyń cytrynowy 2 opakowania
mleko 3,2% 1 litr
masło lub margaryna 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z kremem cytrynowym

Kroki postępowania

1
Jajka umyć. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Ciągle ubijając dodać żółtka po jednym. Do ubitej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wysmarowanej margaryną. Piec w 160 stopniach ok. 25 minut.
Krok 1 - Torcik z kremem cytrynowym foto
2
Upieczone ciasto przekroić na 3 części. Ugotować budyń wedle przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć. Ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu. Gotowy krem schłodzić. Podzielić go na 3 części.
Krok 2 - Torcik z kremem cytrynowym foto
3
Jeden krążek ciasta umieścić na paterze. Wyłożyć pierwszą część kremu. Przykryć drugim krążkiem. Wyłożyć drugą część kremu. Położyć ostatni krążek ciasta. Resztą kremu posmarować wierzch i boki.
Krok 3 - Torcik z kremem cytrynowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak