Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
chleb tostowy
1 szt, -
majonez
1 słoik, -
jogurt grecki
200 ml,
do dekoracji;
-
kiełbasa
kilka plasterków, -
papryka czerwona
1/2 szt, -
papryka żółta
1/2 szt, -
natka pietruszki
1/2 pęczka, -
pieczarki
kilka szt. konserwowe,
pasta 1
-
serek topiony
100 g, -
pieczarki
300 g, -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku, -
olej
1 - 2 łyżki,
pasta 2;
-
szynka konserwowa
300 g, -
cebula
1/2 szt, -
korniszony
3 szt, -
musztarda
1 łyżeczka, -
serek topiony
100 g, -
majonez
1 łyżka, -
śmietana 18 proc
1 łyżka,
pasta 3;
-
jajko
6 szt, -
rzodkiewka
6 szt, -
szczypiorek
1/2 pęczka, -
majonez
2 łyżki, -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku,
Przepis i sposób przygotowania Torcik z chleba tostowego
robię trzy pasty;
pasta 1 - pieczarki obrać i zetrzeć na tarce ( grube oczka),przesmażyć na oleju , doprawić do smaku pieprzem i solą.
Po ostudzeniu połączyć z serkiem.
pasta 2 - cebule obrać i pokroić w kostkę, szynkę i korniszony również pokroić.
Wymieszać z serkiem ,musztardą oraz majonezem wymieszanym ze śmietaną.
pasta 3 - ugotowane jajka po obraniu zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać opłukane starte na tarce rzodkiewki, pokrojony szczypiorek.
Wszystko wymieszać z majonezem, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Składanie tortu;
Do tortownicy układam skrojony chleb dopasowując kromki, nakładam pierwszą pastę,
układam następną warstwę chleba,
nakładam pastę drugą i znowu warstwa chleba,
nakładam ostatnią trzecią pastę.
Dociskam kromki, cały tort smaruje majonezem wymieszanym z gęstym jogurtem naturalnym.
Dekoruje warzywami i wędliną.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się