Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z budyniem i brzoskwinią
Kroki postępowania
Ciasto:
180 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
Warstwa I.
1 opakowanie budyniu czekoladowego
400 ml mleka
2 łyżki cukru
100 g masła
Warstwa II.
1 opakowanie budyniu śmietankowego
400 ml mleka
100 g masła
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
sos do lodów czekoladowy
Tortownice o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nie ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut w temp 190 stopni C
Połowę mleka gotujemy z cukrem i masłem .
W 200 ml mleka rozrabiamy proszek budyniowy i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy aż zgęstnieje.
Jeszcze gorący wylewamy na podpieczone ciasto.
Układamy na budyniu czekoladowym.
Studzimy.
Ozdabiamy sosem czekoladowym robiąc kręgi na całej powierzchni torcika ,a następnie wykałaczką do środka przeciągamy linie by powstał nam dekoracyjny wzór.