Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z bezami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa jasna

jajko 1 sztuka
mleko 0,5 l
mąka pszenna 1 łyżka
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 4 łyżki
masło 20 dag

Masa ciemna

cukier 15 dag
jaja 5 sztuk
kakao 3 łyżki
masło 20 dag

Dodatkowo

biszkopt jasny 1 sztuka
biszkopt ciemny 1 sztuka
dżem wiśniowy 1 słoik
bezy 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z bezami

Kroki postępowania

1
Upieczone biszkopty kroimy na pół.
Krok 1 - Torcik z bezami foto
2
Na ciemny biszkopt dajemy dżem wiśniowy.
Krok 2 - Torcik z bezami foto
3
Krem ciemny:
Jaja ubijamy na parze. Studzimy.
Krok 3 - Torcik z bezami foto
4
Zimną masę jajeczną ucieramy z masłem, dodajemy kakao i dalej ucieramy.
Krok 4 - Torcik z bezami foto
5
Krem jasny:
Odlewamy szklankę mleka i zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z jajami, z mąką pszenną i cukier. Wlewamy zawiesinę na gotujące mleko. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Ucieramy masło z budyniem.
Krok 5 - Torcik z bezami foto
6
Przekładamy nasze biszkopty kremami. Dekorujemy bezami.
Krok 6 - Torcik z bezami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak