Torcik- wybuchowy szampan

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka

ŚMIETANKOWA STRACIATELLA

  • śmietana 30%

    250 ml
  • ser biały

    250 gram z wiaderka
  • czekolada gorzka

    3/4 tabliczki
  • cukier puder

    1 zaokrąglona łyżka do smaku
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki

BRZOSKWINIOWA WARSTWA

  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • galaretka pomarańczowa

    1 sztuka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka

DODATKOWO

  • granat

    1 sztuka

GALARETKA Z SZAMPANA

  • szampan

    3 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik- wybuchowy szampan foto
BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich cukier. Następnie dokładamy żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz wlewamy olej.
Delikatnie mieszamy całość. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę. Pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
Upieczony biszkopt studzimy.
Krok 2 - Torcik- wybuchowy szampan foto
ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy czekoladę. Masę mieszamy łyżką i wykładamy na przestudzony biszkopt. Torcik odstawiamy do zastygnięcia (do lodówki). Między czasie przygotowujemy warstwę brzoskwiniową.
Krok 3 - Torcik- wybuchowy szampan foto
BRZOSKWINIE:Brzoskwinie kroimy na mniejsze części i miksujemy wraz z sokiem. Do otrzymanego musu dodajemy ok 0,5 szklanki wody. W sumie całości powinno być 1 litr.
Tak przygotowane brzoskwinie stawiamy na ogniu. Do ciepłych dodajemy galaretkę i żelatynę. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia dodanych składników. Brzoskwinie zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimną masę wykładamy na zastygniętą śmietankę.
Krok 4 - Torcik- wybuchowy szampan foto
Na brzoskwinie wykładamy ziarenka wyjęte z granatu. Torcik ponownie wstawiamy do chłodu by brzoskwiniowa warstwa zastygła.
Krok 5 - Torcik- wybuchowy szampan foto
Jedną szklankę szampana podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Do letniego szampana dodajemy pozostałe 2 szklanki. W momencie łączenia szampan może się dość mocno pienić, ale piana opadnie po chwili.
Gotowy, zimny szampan, bez piany wylewamy na wierzch torcika. Ponowie wstawiamy go do zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 05.05.2016 23:27
no piękny!
gusia1000 14.03.2016 21:26
Dobre ciasto.
iziona 12.03.2016 18:45
Rewelacyjne ciasto :)
ben-ka 12.03.2016 18:19
o jejku....taki apetyczny ! daj kawałek:)
Maridka19 12.03.2016 17:55
Znakomite ciasto
ilka01 12.03.2016 17:44
pyszności :)
Aleksandra/Olcia 12.03.2016 17:18
ale pyszności
ania2610 12.03.2016 16:53
rewelacyjny, wielosmakowy - coś pysznego!
ada.la 12.03.2016 16:28
pomysłowy torcik
Damiano 12.03.2016 15:21
pyszny torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat