Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowo-śmietankowy
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, wymieszać, wsypać kakao i ponownie wymieszać Ciasto wylać do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, dalej miksować. Wlać żelatynę, wymieszać. Truskawki przekroić na pół.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć część śmietany, poukładać truskawki, wyłożyć resztę śmietany zaokrąglając brzegi. Włożyć do lodówki aby zastygło. Na wierzch ułożyć truskawki i posypać kokosem.