Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik truskawkowo-śmietankowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jaja 2 sztuki duże
cukier 0,5 szklanki
mąka tortowa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki

śmietana

śmietana 30% 400 ml
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
truskawki 20 dag
wiórki kokosowe do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowo-śmietankowy

Biszkopt:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, wymieszać, wsypać kakao i ponownie wymieszać Ciasto wylać do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, dalej miksować. Wlać żelatynę, wymieszać. Truskawki przekroić na pół.

Na wystudzony biszkopt wyłożyć część śmietany, poukładać truskawki, wyłożyć resztę śmietany zaokrąglając brzegi. Włożyć do lodówki aby zastygło. Na wierzch ułożyć truskawki i posypać kokosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 24.07.2014 19:12
Dobry torcik.
asiczekz 24.07.2014 14:53
mmm pyszności
Noruas 24.07.2014 10:08
rewelacyjne ciasto!
Adam/ZUB3R 24.07.2014 09:54
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak