Torcik śmietanowy z winogronami i galaretką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Idealne ciasto na deser, który będzie smakować całej rodzinie. Lekkie ciasto biszkoptowe, przełożone masą śmietanową, z galaretką i świeżymi winogronami.

Każdemu będzie smakować :)

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka

    2/3 szklanki
  • olej

    6 łyżek
  • ocet

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżki

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    0.5 litra
  • śmietan fix

    2 opakowania
  • cukier puder

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • woda

    100 mililitrów
  • barwnik spożywczy czerwony

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo

  • winogrona białe

    0.5 kilograma
  • galaretka cytrynowa

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:

1. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia.

2.Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.

Masa śmietanowa:
1. Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę.

2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję żelatynę i miksuję.

3. Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję barwnik. Miksuję.

Ułożenie ciasta:
1. Na jeden upieczony blat biszkoptu wykładam masę różową. Przykrywam drugim biszkoptem. Wykładam masę białą. Wyrównuję.

2. Rozpuszczam galaretki w 750ml wrzącej wody. Studzę.

3. Winogrona obieram z kiści i układam na masie śmietanowej. Zalewam tężejącą galaretką.

4. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat