Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik śmietankowy Gosi II wersja

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 4 szt
mąka pszenna 4 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

masa

brzoskwinie w puszce 1 szt
galaretka brzoskwiniowa 2 szt
jogurt owocowy 2 szt
śmietana 30% 1 litr
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik śmietankowy Gosi II wersja

Kroki postępowania

1
Pieczemy biszkopt jasny. można według swojego przepisu
Krok 1 - Torcik śmietankowy Gosi II wersja foto
2
Foremkę lilianna smarujemy lekko olejem .
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
Trochę galaretki wlewamy na spodek aby pózniej wyciąć z galaretki kwiatki.
Brzoskwinie kroimy w kostkę mieszamy z galaretką w wlewamy do miski odstawiamy aż steżeje.
Zostawiamy jedną .połowkę brzoskwini
Krok 2 - Torcik śmietankowy Gosi II wersja foto
3
Rozpuszczamy żelatynę najpierw w zimnej wodzie jak napęcznieje to zalewamy wrzątkiem studzimy.
Krok 3 - Torcik śmietankowy Gosi II wersja foto
4
Ubijamy śmietanę z cukrem ja zawsze daję mało cukru 2 łyżki .Pod koniec ubijania wlewamy chłodną zelatynę trochę zostawiamy żelatyny.
Krok 4 - Torcik śmietankowy Gosi II wersja foto
5
Biszkopt smarujemy cienką warstwą śmietany wykładamy na to galaretkę z lilianny. Na środek stawiamy rant albo literatkę.
Na biszkopt zakładamy obręcz.
Krok 5 - Torcik śmietankowy Gosi II wersja foto
6
Na galaretkę wylewamy śmietanę trochę zostawiamy do dekoracji .
Krok 6 - Torcik śmietankowy Gosi II wersja foto
7
Do miski wlewamy sok brzoskwiniowy wsypujemy arancę mieszamy najpierw na niskich obrotach.
Pózniej ubijamy 3 minuty pod koniec ubijania wlewamy pozostałą zelatynę.
Krok 7 - Torcik śmietankowy Gosi II wersja foto
8
Do masy dodajemy 2 małe jogurty brzoskwiniowe i bardzo drobno pokrojoną połowkę brzoskwini mieszamy ręcznie. Ze środka wyjmujemy delikatnie rant i wylewamy masę brzoskwiniową.Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Krok 8 - Torcik śmietankowy Gosi II wersja foto
9
Jak masa stęzeje zdejmujemy obręcz i pozostałą smietaną smarujemy boki tortu i posypujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z płatkami czekolady.
Torcik dekorujemy kwiatkami wyciętymi z galaretki.

POLECAM!!!
Krok 9 - Torcik śmietankowy Gosi II wersja foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 31.05.2015 18:28
udany torcik
gusia1000 14.04.2015 01:07
Apetycznie wygląda.
turkus3 05.03.2015 18:35
musiał przepysznie smakować :-) poproszę o kawałek :-)
IZABELA29 26.02.2015 10:52
pomysłowe wykonanie
miodunka 25.02.2015 17:16
Fajny pomysł na tort!!!
tomek18 25.02.2015 16:39
wyśmienity torcik! ;)
ben-ka 25.02.2015 11:27
Apetyczny torcik, bardzo apetyczny !
gosia56 25.02.2015 09:55
Bardzo dziękuję za miłe i liczne komentarze;)
Zdzisław 25.02.2015 09:03
takie słodkości bardzo lubię
luna76 25.02.2015 07:35
pysznie się prezentuje :)
zabcia117 25.02.2015 06:52
Cudnie wygląda!
anula-d 24.02.2015 22:42
Pięknie i smacznie wygląda
kate.500 24.02.2015 20:32
pieknie wyglada
misia53 24.02.2015 20:30
Piękny i smakowity z pewnością
Hrabina w kuchni 24.02.2015 20:02
Super tort i fany pomysł :)
irenka 24.02.2015 20:00
śliczny i na pewno pyszniutki, zabieram przepis
Renataj 24.02.2015 19:56
Apetyczny tort:)
Aleksandra/Olcia 24.02.2015 19:17
mniam super tort
agnieszka214 24.02.2015 18:56
bardzo ładnie wyszedł
mirosława4 24.02.2015 18:49
bardzo lubię takie torty
Bernadeta1 24.02.2015 18:37
piękny i na pewno bardzo smaczny torcik
Barbara777 24.02.2015 18:24
Smaczny tort;-)
IZABELA29 24.02.2015 18:13
fajny torcik
Agata3 24.02.2015 18:08
wyśmienity tort :) masz zdolności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak