Przepis i sposób przygotowania na: Torcik serduszko.
Sposób wykonania biszkoptu - białka oddzielić od żółtek ,ubić na sztywno ze szczyptą soli .Cały czas ubijając dodawać żółtka na przemian z cukrem.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą .Mąki przesiać do masy jajecznej i drewnianą łyżką wymieszać do połączenia składników.Ciasto przelać do formy w kształcie serca wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni 30 min ( do suchego patyczka) Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na trzy blaty (serduszka )
2.
Krem śmietankowy - śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy śmietan fixy ciągle ubijając aż masa będzie sztywna,najpierw na małych a później na najwyższych obrotach . Krem ajerkoniakowy - miękkie masło zmiksować na najwyższych obrotach dodając cienkim strumieniem ajerkoniak .Miksować do połączenia się masła z ajerkoniakiem. Śmietanę ubi na sztywno z cukrem pudrem i dodawać do masy maślano - ajerkoniakowej miksując dodawać rozpuszczoną żelatynę .Krem włożyć na 20 min do lodówki aby nam trochę stężał.
3.
Składanie tortu - spodni blat nasączmy sokiem ,smarujemy dżemem i nakładamy połowę kremu ajerkoniakowego ,nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym ,nakładamy trzeci blat, dociskamy .Na gorę nakładamy krem śmietankowy ,boki smarujemy też kremem śmietankowym i obkładamy rurkami dwie czekoladowe jedna waniliowa i tak cały tort.
4.
Tort obwiązuje wstążką , dekoruje różyczkami i listkami z masy cukrowej oraz koralikami.Wstawiam do lodówki na 3 - 4 godzin.