Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik serduszko.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt (serduszko)
jajko 5 szt
mąka tortowa 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyzeczki
sól
Krem:
masło 100 gr
cukier puder 1/2 szkl
ajerkoniak 350 ml
śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
Krem:
śmietana 30% 500 ml
fix do śmietany 3 op
cukier puder 2 łyżki
dżem brzoskwiniowy 1 słoik
rurki wafelkowe 1 pacz czekoladowe
rurki wafelkowe 1 pacz waniliowe
sok z cytryny 1/2 szt
Do dekoracji:
róże do dekoracji

Porada

Ozdoby zrobiłam sama.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik serduszko.

1.
Sposób wykonania biszkoptu - białka oddzielić od żółtek ,ubić na sztywno ze szczyptą soli .Cały czas ubijając dodawać żółtka na przemian z cukrem.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą .Mąki przesiać do masy jajecznej i drewnianą łyżką wymieszać do połączenia składników.Ciasto przelać do formy w kształcie serca wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni 30 min ( do suchego patyczka) Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na trzy blaty (serduszka )
2.
Krem śmietankowy - śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy śmietan fixy ciągle ubijając aż masa będzie sztywna,najpierw na małych a później na najwyższych obrotach . Krem ajerkoniakowy - miękkie masło zmiksować na najwyższych obrotach dodając cienkim strumieniem ajerkoniak .Miksować do połączenia się masła z ajerkoniakiem. Śmietanę ubi na sztywno z cukrem pudrem i dodawać do masy maślano - ajerkoniakowej miksując dodawać rozpuszczoną żelatynę .Krem włożyć na 20 min do lodówki aby nam trochę stężał.
3.
Składanie tortu - spodni blat nasączmy sokiem ,smarujemy dżemem i nakładamy połowę kremu ajerkoniakowego ,nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym ,nakładamy trzeci blat, dociskamy .Na gorę nakładamy krem śmietankowy ,boki smarujemy też kremem śmietankowym i obkładamy rurkami dwie czekoladowe jedna waniliowa i tak cały tort.
4.
Tort obwiązuje wstążką , dekoruje różyczkami i listkami z masy cukrowej oraz koralikami.Wstawiam do lodówki na 3 - 4 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 27.01.2017 09:28
Bardzo serdecznie dziekuje;)
ania2610 26.01.2017 13:28
przepiękny torcik!
Bożena Matuszczyk 26.01.2017 11:19
Bardzo mi miło i dziekuje serdecznie.;)
Wacław 26.01.2017 10:59
wg mnie torcik na 5 :-)
Bożena Matuszczyk 26.01.2017 09:21
Miło Mi że torcik sie podoba Dziękuję;)
gusia1000 26.01.2017 00:15
Znakomity tort.
KORAL 25.01.2017 23:48
Ładnie wygląda :)
Krzysztof15 25.01.2017 21:04
Pięknie wygląda
Bożena Matuszczyk 25.01.2017 20:51
Dziękuję serdecznie;)
Olga_SK 25.01.2017 19:46
Pięknie wygląda!
Bożena Matuszczyk 25.01.2017 19:38
Dziękuję za miłe komentarze;)
Bernadeta1 25.01.2017 19:19
piękny i pyszny torcik
IKrakowianka 25.01.2017 18:44
śliczny torcik :)
Ania321 25.01.2017 17:40
pięknie się prezentuje :)
halina17 25.01.2017 17:10
Ładny torcik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak