Przepis i sposób przygotowania na: Torcik prezencik
Sposób wykonania biszkoptu - białka oddzielić od żółtek ,ubić na sztywno ze szczyptą soli .Cały czas ubijając dodawać żółtka na przemian z cukrem.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą .Mąki przesiać do masy jajecznej i drewnianą łyżką wymieszać do połączenia sie składników. Ciasto przelać do formy w kształcie serca wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni 30 - 40 min ( do suchego patyczka) Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na trzy blaty (serduszka ) .
2.
Brzoskwinie osączam , osuszam papierowym ręcznikiem i kroje na kawałki.
3.
Krem śmietankowy - Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy śmietan fixy ciągle ubijając aż masa będzie sztywna,najpierw na małych a później na najwyższych obrotach .
4.
Składanie tortu.
Spodni blat nasączam sokiem z brzoskwiń ,smaruje dżemem ,nakładam część kremu śmietankowego , na krem nakładam część pokrojonych brzoskwiń delikatnie wciskając je w krem,nakładam drugi blat i robię to samo co z pierwszym ,nakładam trzeci blat dociskam dokładnie równając cały tort. Cały tort smaruje kremem śmietankowym .Boki tortu obkładam wiórkami kokosowymi. Tort dekoruje owocami, wkładam do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc.