Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik owocowy z nutą czekolady

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt x 4 (tortownica 21 cm)

jajko 4 x 2 sztuki
mąka pszenna 4 x 2/3 szklanki
cukier 4 x 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 4 x 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 4 x 1 łyzeczka

krem śmietanowo-czekoladowy

śmietana 30% 1200 ml
biała czekolada 4 sztuki
czekolada mleczna 2 sztuki

poncz

cytryna 2 sztuki
woda 4 szklanki
cukier 2 łyżki

dodatkowo

borówki 3/4 szklanki
truskawki świeże 10 sztuk
brzoskwinie w puszce 1/4 puszki
konfitura z czarnej porzeczki 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik owocowy z nutą czekolady

Biszkopty możemy upiec na dwa razy i przekroić. Ja wolę przygotować każdy osobno, wtedy są równe. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier z cukrem waniliowym oraz żółtka. Pod koniec dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.

Śmietanę rozdzielamy w proporcji 500 ml i 700 ml. Obie gotujemy na mniejszym ogniu uważając aby nie wykipiały. Zdejmujemy garnki z gazu i dodajemy połamane czekolady: do mniejszej części mleczne a do większej białe. Mieszamy, aż całkiem się rozpuszczą.

Kiedy wystarczająco ostygną, wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na noc.

Do przygotowania ponczu potrzebujemy dokładnie obranych ze skórki cytryn. Dzięki temu unikniemy gorzkiego smaku. Kroimy je w plasterki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez chwilę. Następnie przelewamy przez sitko i zostawiamy do ostygnięcia.

Pierwszy biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy dżemem. Śmietanę z mleczną czekoladą ubijamy na sztywno i wykładamy połowę. Przykrywamy drugim blatem, również go nasączamy i smarujemy dżemem. Ubijamy śmietanę z białą czekoladą. Wykładamy około 1/3. Na niej układamy brzoskwinie pokrojone w kostkę. Nakładamy trzeci blat, nasączamy, smarujemy dżemem i resztą ciemnego kremu. Czwarty biszkopt już tylko obficie nasączamy.

Tort wstawiamy do lodówki na godzinę, będzie nam lepiej go dekorować. Pozostałym białym kremem smarujemy całą jego powierzchnię. Wzorek możemy zrobić nożem do krojenia chleba lub specjalnym grzebieniem do dekoracji. Układamy owoce i robimy dekoracje resztą kremu.

Truskawki najlepiej ułożyć tuż przed podaniem, mogą puścić sok.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 05.07.2015 21:28
Świetny torcik
Maridka19 05.07.2015 07:47
Piękny tort :)
sammakko 04.07.2015 22:50
Bardzo dziękuję za miłe komentarze. Tort jest naprawdę przepyszny. Krem ze śmietany i czekolady wspaniale smakuje z owocami.
Wiktoria29 04.07.2015 20:53
naprawdę piękny, świetna praca
tomek18 04.07.2015 16:52
wygląda mega pysznie
kasienka23 04.07.2015 15:55
pyszny torcik!
Renata9 04.07.2015 15:43
Torcik wprost rewelacyjny :-)
pajbek 04.07.2015 15:03
Wygląda przepięknie :-)
Ola1young 04.07.2015 14:58
rewelacja :)))))))))))))))))))))))))))))
Mniam 04.07.2015 13:57
Przepięknie się prezentuje.
Mama niejadka 04.07.2015 13:49
Ślicznie wygląda :)
Futka 04.07.2015 13:27
Cudowny torcik :) Wygląda bajecznie :D
Bernadeta1 04.07.2015 13:19
ale smaczny i piękny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak