Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik orzechowy z rabarbarem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar
mąka pszenna
cukier puder
cukier kryształ
jajko
sok z cytryny
skórka z cytryny
masło
kakao
orzechy laskowe

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik orzechowy z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Ciasto ;
200 g maki pszennej
20 g kakao do ciast
30 g zmielonych orzechów laskowych
1 jajko
150 g masła lub margaryny
80 g cukru pudru

Kruszonka:
50 g masła lub margaryny
1/2 szklanki mąki
2 łyżki cukru

Masa;
4 łodygi rabarbaru
250 g sera twarogowego białego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
100 g cukru
1 jajko
Krok 1 - Torcik orzechowy z rabarbarem foto
2
Masa;
4 łodygi rabarbaru
250 g sera twarogowego białego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny



Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i kakao.Dodajemy do nich orzechy ,jedno jajko a pod koniec pokrojoną margarynę .Wyrabiamy ciasto,zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce.
Krok 2 - Torcik orzechowy z rabarbarem foto
3
Tortownice o średnicy 23 cm wykładamy folia posmarowaną olejem i posypaną mąką . Wykładamy na dno połowę ciasta .Nakłuwamy widelcem a następnie podpiekamy 15 minut w temp 200 stopni.


Międzyczasie twaróg mieszamy z sokiem i skórką z cytryny.Dodajemy jajko,cukier . Do podpieczonego spodu dokładamy brzegi zrobione z reszty ciasta.
Krok 3 - Torcik orzechowy z rabarbarem foto
4
Wylewamy masę serową i układamy na wierzch obrany i pokrojony na 5 cm kawałki rabarbar.
Krok 4 - Torcik orzechowy z rabarbarem foto
5
Z maki cukru i margaryny robimy jasną kruszonkę .Posypujemy po wierzchu masy i rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temp 180 stopni C.
Krok 5 - Torcik orzechowy z rabarbarem foto
6
A tak wygląda po upieczeniu.
Krok 6 - Torcik orzechowy z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 28.05.2014 15:41
pyszne ciacho :)
RenataZ-et 07.12.2013 23:04
wygląda bardzo apetycznie
Katarzyna59 03.12.2013 16:34
wspaniały torcik
Motorek 14.09.2013 08:32
bardzo smaczne
alaaa 08.06.2013 14:06
z pewnością smaczny
gosia56 07.06.2013 14:13
napewno pyszny
adelajda 31.05.2013 18:27
smaczny przepis
Róża1 30.05.2013 21:11
super torcik na ten sezon:-)
mysza75 30.05.2013 11:32
Super pomysł, tyle orzechów, rabarbar i kruszonka. Mniam :-)
romanrafal
romanrafal 28.05.2013 14:17
poprostu wspaniały
caralajna 28.05.2013 12:16
ciekawe i na pewno smaczne ciasto :)
kate.500 26.05.2013 22:14
pysznie podany
pierniczkowo 26.05.2013 20:49
bardzo fajny pomysł, też mam rabarbar w ogródku i muszę też jakieś ciasto zrobić :)
Katarzyna/kate1980 26.05.2013 20:47
zapowiada się bardzo apetycznie
anemon 26.05.2013 18:20
Ciekawe połączenie sera i rabarbaru.
olkaaa 26.05.2013 12:01
chętnie spróbuję
Sroczka 25.05.2013 23:27
Pyszne ciasto. Zjadłabym kawałeczek.
Renataj 25.05.2013 22:32
Ciekawe i apetyczne zestawienie.
marcia7 25.05.2013 21:50
dobre zestawienie
justys759 25.05.2013 21:32
ciekawe połączenie smaków:)
AnielskaSlodycz 25.05.2013 21:23
bardzo ładne wykonanie :)
Janina 25.05.2013 20:51
Supern smaczny ten torcik-ser, orzechy, rabarbar-pycha
Kolorowa 25.05.2013 20:09
Smaczne to !
2milutka 25.05.2013 19:53
bardzo fajne ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak