Przepis i sposób przygotowania na: Torcik orzechowy z rabarbarem
Kroki postępowania
200 g maki pszennej
20 g kakao do ciast
30 g zmielonych orzechów laskowych
1 jajko
150 g masła lub margaryny
80 g cukru pudru
Kruszonka:
50 g masła lub margaryny
1/2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
Masa;
4 łodygi rabarbaru
250 g sera twarogowego białego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
100 g cukru
1 jajko
4 łodygi rabarbaru
250 g sera twarogowego białego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i kakao.Dodajemy do nich orzechy ,jedno jajko a pod koniec pokrojoną margarynę .Wyrabiamy ciasto,zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce.
Międzyczasie twaróg mieszamy z sokiem i skórką z cytryny.Dodajemy jajko,cukier . Do podpieczonego spodu dokładamy brzegi zrobione z reszty ciasta.