Przepis i sposób przygotowania na: Torcik orzechowo-kokosowy
Kroki postępowania
6 białek
1 szkl.cukru
2 szkl.kokosu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie wsypać kokos i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30-35 minut w 180 stopniach
Ciasto orzechowe
2 szkl.orzechów mielonych
1 szkl.bułki tartej
7 jajek
0,5 szkl.cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno z cukrem, dalej miksując dodawać po jednym żółtku, następnie wsypywać po 2 łyżki orzechy i bułkę tartą z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub delikatnie wymieszać łyżka.Ciasto przelać na blachę wyłożoną papieraem do pieczenia i piec około 30 minut w temp.180 stopni
Masa orzechowa:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
0,5 szkl. cukru
2 żółtka
1 margaryna
2 szkl.mielonych orzechów
Połowę mleka zagotować z cukrem, pozostałą część mleka zmiksować z żółtkami i mąkami a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować na budyń. Po wystudzeniu masę budyniową zmiksować z margaryną i orzechami.
Ciasto orzechowe przekroić na dwa blaty, pierwszy posmarować masą orzechową i przyłożyć plackiem kokosowym, na placek kokosowy znowu masa orzechowa i drugi blat orzechowy.
Boki ciasta obsypać mielonymi orzechami a na górę potrzeć czekoladę.