TORCIK O SMAKÓW CUKIERKÓW LODOWYCH ICE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tortownica mała ok. 15 cm - CIASTO

  • mąka pełnoziarnista

    3/4 szkl.
  • cukier brązowy

    1/2 szkl.
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • kakao

    2 łyżki
  • jaja

    4 szt.

KREM CUKIERKOWY

  • cukierki

    1 op. ( 125 ) gram ( o smaku ICE )
  • budyń waniliowy

    1 op.
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    125 gram
  • mleko

    2 szkl.
  • woda

    1/2 szkl.

WARSTWA RÓŻOWA

  • śmietana kremówka

    300 ml.
  • galaretka

    1 op. ( rubinowa- wieloowocowa)

DODATKOWO

  • banan

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku oraz cukier. Następnie miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wlać olej i wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok. 30 min ( do suchego patyczka )
2.
Krem cukierkowy: Do garnka wlać wodę i wrzucić cukierki gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż cukierki się rozpuszczą ( trochę to potrwa ). Budyń zrobić według wskazówek na opakowaniu. Kiedy ostygnie dodać masę cukierkową i dokładnie wymieszać. Masło utrzeć na puszysto. Stopniowo dodawać budyń łyżka za łyżką i miksować na najwyższych obrotach.
3.
Warstwa różowa: Śmietanę ubić z galaretką na puszystą masę. Przełożenie: Ostygnięte ciasto przekroić na dwa blaty. Jeżeli jest górka to górkę ściąć i pokruszyć ( przyda się na posypanie wierzchu ). Pierwszy blat zamknąć z powrotem w tortownicy. Nałożyć masę cukierkową. Przykryć drugim blatem i wyłożyć warstwę różową. Na to plastry obranego banana. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 09.11.2015 11:25
rewelacyjny pomysł!
staropolanka5 08.11.2015 23:16
no ciacho smakowite
sabik86 08.11.2015 21:03
Bardzo intrygujące ciasto.
molanka 08.11.2015 19:51
apetycznie wygląda
Agata3 08.11.2015 17:24
fajny torcik :)
Malinka 08.11.2015 17:21
Wow, cudny torcik!!!
ania2610 08.11.2015 14:53
bardzo fajnie wygląda!
JulkaTomeczek 08.11.2015 14:02
Ciekawe ciasto
agnieszka214 08.11.2015 13:45
Musi być bardzo fajny w smaku
bertpvd 08.11.2015 11:29
idealny torcik do kawki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat