Przepis i sposób przygotowania na: Torcik na roczek
Biszkopt- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając cukier waniliowy zmieszany z cukrem oraz żółtka, mąki mieszamy razem kakao z proszkiem do pieczenia oraz sodą delikatnie łączymy z masą białkową przelewamy ciasto do formy 24/ 39 wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok.40 min w temperaturze 170 stopni.(do suchego patyczka)
2 .Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem pod koniec dodajemy śmietan fixy.
3.
Mascarpone ucieramy z cukrem i jogurtem , a następnie delikatnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną.
4.
Z biszkoptu wykrawamy jedynkę kroimy na 2 blaty .
Pierwszy blat nasączamy sokiem następnie smarujemy dżemem oraz nakładamy 1/2 kremu, nakładamy drugi blat dociskamy ,równamy.
5.
Cały tort smarujemy kremem oraz obsypujemy kokosem .
Cały tort dekorujemy według uznania.
Tort wkładamy na całą noc do lodówki.