Przepis i sposób przygotowania na: Torcik na kolejne urodziny
Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną piane z dodatkiem soli dodając na przemian żółtka i cukier, mąki wymieszać z proszkiem połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 45 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i skroić na 3 blaty.
Poncz do nasączenia biszkoptu;
Do przegotowanej wody dodać cukier i sok z cytryny dobrze rozmieszać.
Krem śmietankowy z serkiem mascarpone;
Śmietanie ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.
Serek mascarpone zmiksować i małymi porcjami delikatnie łączyć z ubitą śmietaną.
Cześć kremu przełożyć do miseczki dodać niebieskiego barwnika i wymieszać.
Krem czekoladowy;
Czekolady rozpuścić w podgrzanej kremówce , gdy sie całkowicie rozpuszczą ostudzić, włożyć na całą noc do lodówki.
Następnie wsypać śnieżki i zmiksować.
Krem włożyć na 15 min. do lodówki do schłodzenia.
Składanie tortu;
Dolny krążek nasączyć ponczem, posmarować dżemem z czarnej porzeczki nałożyć połowę kremu śmietankowego z serkiem mascarpone nałożyć drugi krążek zrobić to samo co z pierwszym tylko nałożyć krem czekoladowy , nałożyć 3 ostatni krążek lekko docisnąć formując cały tort.
Tort posmarować kremem śmietankowym , boki obłożyć wiórkami kokosowymi również górę tortu obsypać wiórkami kokosu.
Udekorować ozdobami , koralikami cukrowymi oraz kremem śmietankowym niebieskim.
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.