Przepis i sposób przygotowania na: Torcik na Chrzest
Białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli , pod koniec ubijania dodajemy na przemian cukier i żółtka, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą delikatnie mieszamy z masą białkową .
2.
Ciasto przekładamy do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia .
3.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka ,po upieczeniu biszkopt studzimy.
Brzoskwinie odsączamy i kroimy na kawałki.
4.
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty, każdy nasączamy.
Ja nasączałam z sokiem z brzoskwiń ,
5.
Krem śmietankowy ;
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix,
6.
żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do ubitej śmietany.
Część kremu zabarwiłam dodając barwnika niebieskiego .
7.
Składanie tortu;
Spodni blat nasączamy sokiem z brzoskwiń ,smarujemy dżemem ,nakładamy część kremu śmietankowego na który nakładamy część pokrojonych brzoskwiń,nakładamy drugi blat ,robimy to samo ,nakładamy trzeci ostatni blat dociskamy .Cały tort smarujemy kremem niebieskim .Dekorujemy według uznania.