Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Torcik meksykański

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

tortilla
3 szt
mięso mielone wołowe
500 g
papryka czerwona
1 szt
pomidory
2 szt
pieczarki
400 g
cebula czerwona
1 szt
czosnek
2 ząbki
ser żółty
150 g
fasola czerwona z puszki
200 g
Mieszanka:
warzyw na patelnię 250 g
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki

Przyprawy

sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat

Dekoracja

pomidorki cherry
natka pietruszki
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik meksykański

Kroki postępowania

1
Pieczarki kroimy w plasterki. Dusimy do miękkości z odrobiną oleju (pozwalamy aby płyn odparował).
Krok 1 - Torcik meksykański foto
2
Czerwoną cebulę, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na patelni.
Krok 2 - Torcik meksykański foto
3
Warzywa mrożone podsmażamy na patelnię w niewielkiej ilości oleju lub oliwy.
Krok 3 - Torcik meksykański foto
4
W większym garnku lub patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mielone mięso, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni (cebulę, pomidory i paprykę), przeciskamy czosnek przez praskę. Przyprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i pieprzem cayenne, ziołami prowansalskimi. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Torcik meksykański foto
6
W tortownicy układamy torcik następującymi warstwami: placek tortilli, połowa mięsa mielonego, pieczarki, 3 plastry sera, placek tortilli, reszta mięsa, warzywa na patelnię, 3 plastry sera, placek tortilli.
Krok 5 - Torcik meksykański foto
7
Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut (tak żeby rozpuścił się ser i połączył wszystkie warstwy).
Smacznego!
Krok 6 - Torcik meksykański foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 26.03.2015 16:13
Wygląda znakomicie
Damiano
Damiano 25.03.2015 08:56
bardzo dobry
Ada-Gaba 20.03.2015 20:20
świetny przepis
Futka 18.03.2015 09:15
Przepyszna i bardzo aromatyczna propozycja :)
VioletoweKucharzenie 12.03.2015 08:00
Dziękuję:-)
monikaT83 11.03.2015 22:03
po prostu rewelacyjny pomysł:)
Michał2 11.03.2015 19:04
Dobre jedzenie
molanka 11.03.2015 19:03
super pomysł
Grazyna0211 11.03.2015 16:49
smaczne danie
Dawid97 11.03.2015 16:19
pierwsze słyszę ale nie źle wygląda
joanna43 11.03.2015 16:03
pięknie wygląda, smakowite
aginaa 11.03.2015 15:30
smacznie wygląda
wyattearp 11.03.2015 14:25
ciekawe !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Magda60 11.03.2015 14:08
smakowicie się zapowiada
gosia561 11.03.2015 13:49
ciekawie wugląda
wwwiolka 11.03.2015 13:42
Bardzo fajny przepis.
Monika-twin 11.03.2015 13:31
wow,fajny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak