Torcik leśny mech

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • szpinak mrożony

    35 dag
  • cukier

    20 dag
  • jajko

    4 szt
  • olej

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mąka krupczatka

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    3,5 łyżeczki

KREM

  • śmietana 36%

    500 ml
  • śmietan fix

    3 op
  • cukier puder

    3 lyzki

DODATKOWO

  • granat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować na wysokich obrotach na puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem.
Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy.
Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej. Pieczemy 60 minut w 180 st C, (najlepiej sprawdzić patyczkiem).
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wierzch ciasta ścinamy i drobno kruszymy. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietan - fix i cukier puder.
Śmietaną przekładamy pierwszą cześć ciasta, przykrywamy drugą częścią ciasta, ponownie nakładamy śmietanę i smarujemy także boki ciasta.
Na wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem oraz nasionami granatu. Schładzamy ok 2 godz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misia13 30.05.2017 16:22
ja takze go lubie... pozdrawiam ;-)
Madzai 30.05.2017 11:38
pyszności :)
Róża1 30.05.2017 09:40
Uwielbiam :-)
mirosława4 30.05.2017 09:02
bardzo smaczny
w mojej kuchni 30.05.2017 00:46
taki deser zawsze się zje ze smakiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat