Torcik konfetti

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    2 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier wanilowy

    1 szt
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • woda

    0,5 szklanki
  • woda

    800 ml
  • galarentka czerwona (truskawkowa, wiśniowa)

    2 azt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 szt
  • słodka śmietanka

    200 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • serek homo

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 - 40 minut.

Piekarnik gazowy: temp. 175o C (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 175o C (powinien być podgrzany)

Po upieczeniu ciasto wystudzić i nasączyć. Galaretki rozpuścić osobno w 400 ml przegotowanej gorącej wody i rozlać do dwóch naczyń. Gdy stężeją, pokroić je w kostkę. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. Śmietankę ubić na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodać dwie łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Do pozostałej części śmietany dodać serki i żelatynę, delikatnie mieszając. Kostki z galaretki wymieszać razem z masą sernikową. Masę sernikową nałożyć do tortownicy na upieczony i nasączony biszkopt, wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki na 30 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marysia 30.07.2011 09:07
fajne
Kate131 10.05.2011 13:50
szkoda,ze fotki nie ma:)
Krzysztof42 07.11.2010 15:42
słodko mi
Ewa99 19.10.2010 14:52
pychotka :)
iwa643 27.08.2010 21:13
fajny
kamilaj 25.08.2010 16:35
słodko i smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat