Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik kokosowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na biszkopt

żółtko jajek 4 szt
jaja 2 szt
cukier 2/3 szklanki
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyzki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
woda 100 ml

Na masę

budyń śmietankowy 4 szt
mleko 1 l
wiórki kokosowe 150 g
masło lub margaryna 500 g

Ponad to

malibu 200 ml
wiórki kokosowe 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik kokosowy

Kroki postępowania

1
Jaja zmiksować z cukrami, dodać proszek do pieczenia, wodę, a następnie wsypywać po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Piec przez 30 min w 180 st., zostawić do ostygnięcia
Krok 1 - Torcik kokosowy foto
2
4 Budynie ugotować w 1 l mleka i zostawić do całkowitego ostygnięcia. (budyń ma być całkowicie zimny).Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej zmiksować na puszysto, po czym dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. Kiedy już cała masa jest zmiksowana dodać wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksować
Krok 2 - Torcik kokosowy foto
3
Biszkopt Przeciąć na pół i nasączyć likierem malibu. Masę podzielić na 2 części. Na jedną część biszkopta wyłożyć połowę masy, przykryć ciastem i druga połową masy. Posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki aby stężał. Smacznego!
Krok 3 - Torcik kokosowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 25.02.2017 10:33
uwielbiam kokosowe smaki :)
MonikaW 02.01.2017 20:26
Rewelacyjne ciasto
adelajda 02.01.2017 17:27
Ciekawy przepis na biszkopt ...nigdy nie spotkałam się z dodatkiem wody do biszkoptu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak