Torcik karpatkowy o smaku kiwi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    3/4 kostki
  • woda

    1 1/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1 1/4 szklanka
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • jajko

    6 sztuk

Masa śmietanowa z zkiwi

  • kiwi

    3 sztuki
  • galaretka owocowa

    1 sztuka
  • woda

    1/2 szklanki
  • śmietana 30%

    1/2 litra
  • cukier

    3 łyżki
  • polewa czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik karpatkowy o smaku kiwi foto
Masło przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy, do wrzątku wsypujemy mąki mieszamy energicznie aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dobrze się połączy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku nie przerywając ucierania, do skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko spody wyłożonej pergaminem tortownicy i w ten sposób pieczemy 4 placki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c.
Krok 2 - Torcik karpatkowy o smaku kiwi foto
Krem: Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, miksujemy blenderem, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.
Krok 3 - Torcik karpatkowy o smaku kiwi foto
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynną masę z kiwi miksujemy na krem, masą przekładamy placki, uzyskując w ten sposób dwa torciki. Dekorujemy polewą czekoladową.Chłodzimy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 23.05.2016 13:46
cudowny torcik!
Klausia 10.12.2015 22:25
wygląda świetnie :)
inka2012 19.07.2015 09:57
bardzo smakowicie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat