Torcik jagodowy.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 łyzki
  • cukier

    4 łyżki
  • jaja

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, chwilę ubijać i dodać żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w temp. 180oC na jasno brązowy kolor.

Ponadto:
30 dag jagód,
1 biała czekolada

Masa jagodowa:
1\\2 kg jagód /mogą być mrożone/,
1\\2 szkl. cukru,
1\\2 kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego
375 ml śmietanki 30%,
1 galaretka o smaku owoców leśnych,
2 łyżki żelatyny.
Galaretkę z żelatyną rozpuścić w szklance wody. Jagody przeznaczone na mase zmiksować z cukrem na mus i dodać chłodną galaretkę. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo cały czas ubijając dodawać twarożek, a następnie tężejący mus jagodowy. Na koniec wsypać pozostałe całe jagody, wymieszać i wylać na budyń

Budyń:
1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka
2,5 łyżki cukru,
2 szkl. mleka,
1 kopiasta łyżka mąki pszennej.
Z podanych składników ugotować budyń i gorący wylać na przestudzony biszkopt.



Całość posypać startą białą czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat