Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik gruszkowy z chrupiącą bezą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
masło 125 g
cukier 60 g
cukier wanilinowy 1 szt
jajko 1 szt

Masa

gruszki 4 szt
cukier 100 g
budyń śmietankowy 1 szt
mąka ziemniaczana 60 g
sok gruszkowy 100 ml

Beza

białko 4 szt
cukier 250 g
sok z cytryny 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik gruszkowy z chrupiącą bezą

Kroki postępowania

1
Mąke, masło, cukier, cukier wanilinowy, jajko zagnieść na gładkie ciasto. Zwinąć w folię i schłodzić.

Na blacie obficie posypanym mąką rozwałkować ciasto na placek o średnicy 32 cm. Wyłożyć plackiem tortownicę, docisnąć na brzegach. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Krok 1 - Torcik gruszkowy z chrupiącą bezą  foto
2
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, podgrzać dodać 100 g cukru wymieszać i zagotować jeszcze chwilę, aby gruszka puściła sok.

Budyń, mąkę ziemniaczaną oraz sok gruszkowy wymieszać dokładnie i dodać do gotujących sie gruszek. Ostudzić a następnie przełożyć na ciasto. Piec w tem 175 C około 60 minut
Krok 2 - Torcik gruszkowy z chrupiącą bezą  foto
3
Ubić na sztywno białka z sokiem z cytryny. Wsypywać partiami do piany cukier. Po 40 minutach pieczenia wyjąć ciasto i nałożyć pianę i piec dalej w tej samej temperaturze.
Krok 3 - Torcik gruszkowy z chrupiącą bezą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak