Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Gosi
5 dkg masła
8 dkg mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
Beza
2 białka
10 dkg cukru
5 dkg płatków migdałowych
Przełożenie tortu
500 ml śmietana 30 %
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
żelatyna 2.5 łyżeczki
1 słoik kompotu agrestowego
Pieczemy biszkopt
Oddzielamy białka od żółtek,ubijamy białka dodając stopniowo cukier.Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka chwilę ubijamy,dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszamy.
Ciasto wlewamy do tortownicy 30 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.
Do miski wkładamy mąkę masło żółtka,cukry i proszek do pieczenia zagniatamy ciasto,które wkładamy do tortownicy 30 cm wyłożonej papierem.
Ubijamy dwa białka dodajemy cukier ,do dobrze ubitych białek dodajemy połowę płatków migdałowych mieszamy,bezę wykładamy na kruche ciasto ,na górę sypiemy pozostałe migdały.
Pieczemy na złoty kolor 175 st około 15-20 minut.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody mieszamy i zostawiamy chwilę aż napęcznieje zalewamy wrzątkiem mieszamy i lekko studzimy.
Kompot agrestowy odsączamy.
Ubijamy śmietanę z cukrami dodajemy żelatynę mieszamy dodajemy agrest mieszamy.
Na biszkopt wylewamy śmietanę z agrestem na górę dajemy kruche ciasto z płatkami migdałowymi.
POLECAM !!!!