Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik czekoladowy z orzechami laskowymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 240 g
jajko 4 sztuki
orzechy laskowe 200 g
cukier drobny 150 g
rum 2 łyżki
czekolada gorzka 3 tabliczki
maliny świeże 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czekoladowy z orzechami laskowymi

2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 200g masła. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem. Dodawać strużką roztopioną czekoladę - nadal miksując. Dodać zmielone na "piasek" orzechy i rum. Połączyć składniki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wyłożyć papierem do pieczenia tylko dno tortownicy (małej, 20-21cm). Boki wysmarować tłuszczem. Piec 55min. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Z 1 tabliczki czekolady i 40g masła zrobić polewę czekoladową, rozpuszczając je w kąpieli wodnej. Polać polewą torcik, posmarować boki. Ozdobić malinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna47 16.09.2012 10:12
Piękny.
gottrina 16.09.2012 08:36
smakowity tort
Sylwia26 16.09.2012 00:29
Czekolada i maliny to wyśmienite połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak