Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik czekoladowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciatso

mąka 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
jajko 5
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1/2 szklanki

Masa

śmietana kremówka 3/4 szklanki
czekolada mleczna
herbata czarna 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czekoladowy

Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę,wsyp cukier i ubijając dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp mąkę i przemieszaj.
Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz w 160 C przez ok 35 minut,tak do 45 minut. Biszkopt ostudź i przekrój na pół.
Z herbaty i rumu przygotuj poncz i nasącz nim biszkopty.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wlej śmietankę i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Gdy śmietanka będzie już wystudzona ubij ją na gęstą masę.
Gotowym kremem przełóż biszkopty. Pozostałą masą wyłóż boki i wierz tortu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 08.04.2016 20:38
coś pysznego
Aneta41 04.11.2015 15:18
Wygląda znakomicie!!!
dollce 12.10.2015 19:35
pyszności ;)
halina17 12.10.2015 17:32
Dobry tort.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak