Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik czekoladowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 12 łyżek
jajko 12
cukier 12 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 5 łyżki
czekolada mleczna 250 g
czekolada gorzka 50 g
czekolada biała 50 g
olej roślinny 4 łyżki
śmietana kremowa 30% 600 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czekoladowy

Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem mikserem na pianę. Następnie dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość powoli mieszamy łyżką. Trzy małe blachy smarujemy olejem i wyścielamy pergaminem. Ciasto dzielimy na trzy części i wylewamy na blachy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180stopni przez 30minut.

Masa: Czekoladę mleczną 150g-1,5czekolady, rozpuszczamy. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy, następnie dodajemy ostudzoną czekoladę i ostudzoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2części. Przekładamy na przemian, ciemny biszkopt, masa, biszkopt, masa i biszkopt.

Czekoladę mleczną- 100g czyli 1czekolada,rozpuszczamy i polewamy wierzch tortu. Czekoladę mleczną i białą ścieramy na tarce i posypujemy na jeszcze nie zastygniętą mleczną czekoladę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 15.09.2012 13:32
Prezentuje się elegancko.
jozefinach 11.09.2012 08:16
Uwielbiam domowe torty.
elficzna 01.09.2012 13:52
mmm jaki smakowity !
Janek 28.08.2012 10:27
mmm genialny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak