Torcik bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    6 sztuk
  • cukier

    300 gram
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KREM CYTRYNOWY:
sok z cytryny 1 szk.
skórka otarta z cytryn 3 szt.
jajka 2 szt.
żółtka 2 szt.
cukier 250 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 1 łyżeczka

śmietana kremówka ½ l
cukier puder 1 łyżka
truskawki ½ kg

BEZOWY SPÓD: do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno, pod koniec partiami dodaję cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną mieszam z pianą na najwolniejszych obrotach miksera.

Na papierze do pieczenia układam dno tortownicy o średnicy 23 cm i patyczkiem do szaszłyków odciskam jego kształt. Na to wykładam ubitą pianę i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150*C i piekę 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120*C i piekę jeszcze kolejne 90 minut.

KREM CYTRYNOWY – LEMON CURD: sok, jajka, żółtka i cukier dokładnie mieszam w rondelku, zagotowuję i ciągle mieszając gotuję 2 minuty. Następnie dodaję masło i skórkę otartą z 3 cytryn i gotuję kolejne 2 minuty. Zdejmuję z palnika i miksuję blenderem na idealnie gładki krem. Niewykorzystany krem przekładam do słoiczków i wystudzony przechowuję w lodówce około 7 dni.

Na wystudzonym bezowym spodzie rozsmarowuję 3 łyżki kremu cytrynowego, można oczywiście więcej, w zależności od upodobań, na to wykładam ubitą z cukrem pudrem na sztywno bitą śmietanę i pokrojone na kawałki truskawki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 24.12.2012 08:23
robi wrażenie, cytrynowy krem i truskawki ożywiają bezę
dianix 20.11.2012 20:31
zdjecie na 6
anemon 04.11.2012 10:44
W takim razie czekam na efekty Twojego pieczenia.
barbara11561 04.11.2012 09:20
co za wyczucie czasu,właśnie piecze mi się w piekarniku wspaniała Pawłowa, a w tej chwili trafiłam u Ciebie na ten sam przepis,mój efekt pokażę później:)pysznie wygląda:)
czekoladka_m 21.06.2012 15:38
o rety normalnie cudo!!!
anemon 09.05.2012 22:21
Dziękuję Wam i polecam.
Agiatis 08.05.2012 22:38
Uwielbiam wszystko co ma bezy;) a twój torcik jest przepiękny!
cooleczka 05.02.2012 21:17
az się buzia uśmiecha
Jastinka 12.01.2012 09:27
świetne
IZABELA29 15.11.2011 08:35
słodziutki przepisik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat