Torcik bezowy z kremem Cointreau i lodami imbirowymi

Torcik bezowy z kremem Cointreau i lodami imbirowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Torcik bezowy

  • białka

    150 g
  • cukier kryształ

    250 g

Krem

  • żółtka

    2 szt.
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    50 g
  • likier pomarańczowy

    2 łyżki

Dodatki

  • truskawki

  • borówka amerykańska

  • jagody

  • jeżyny

  • mięta

  • lody

    4 kulki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Torcik bezowy: białka ubić z cukrem, wyłożyć na pergamin z wyrysowanymi 8 kołami o średnicy 4 cm, a następnie piec 45 minut w temperaturze 175°C.

Krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, następnie dodać serek mascarpone i ubić na jednolitą masę, stopniowo dolewając likier.

Na gotowe 4 spody bezowe nałożyć krem i owoce, a następnie każdą porcję przykryć kolejną bezą, oprószyć przez sitko cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty. Podawać z ulubionymi lodami lub sorbetem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

21.11.2015 08:50
Pyszny deser :) U mnie ostatnio też podobne bezy z orange curd, granatem i lodami :)

Jolcia_90

20.11.2015 18:23
Niebanalny oryginalny deser :) Szkoda że w moim piekarniku nie wyjdą mi bezy :/ Bezę uwielbiam :)

dollce

20.11.2015 14:32
wygląda obłędnie!

Ewelina1991

20.11.2015 13:00
świetny deser

MałaMi89

20.11.2015 12:43
Mogę sobie tylko wyobrazić jak doskonały w smaku musi być :)

agataw1990

20.11.2015 12:43
Pyszności!

Madzai

20.11.2015 12:22
Uwielbiam bezy :)

MAR3STA

20.11.2015 10:58
znakomity i pyszny deser

Benita

20.11.2015 10:40
Fantastyczny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat