Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik ajerkoniakowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka pszenna 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 3/4 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 0,5 l
ajerkoniak 2 szkl
masło 250 g
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik ajerkoniakowy

Robimy ciasto biszkoptowe: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier kryształ, ubijamy, aż się rozpuści. Ciągle ubijając dodajemy żółtka. Delikatnie mieszamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 30 - 40 min w temp. 170 st. Studzimy, przekrawamy na 3.
Gotujemy budyń ajerkoniakowy: W szklance mleka mieszamy obie mąki (po 3 łyżki), wlewamy na gotujące się pozostałe mleko z ajerkoniakiem. Chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce budyniu.
Składamy tort: placek - dżem - masa - placek - dżem - masa - placek - masa.
Ubieramy wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 20.08.2013 14:39
Ale cudo wyszło;) Pani Beato, mistrzostwo!
Czarnula87 16.08.2013 17:22
ooo to dla mnie przepis
Katarina 16.08.2013 12:03
Bardzo ładny torcik
Mniam 16.08.2013 09:38
Pyszny torcik.
Janina 15.08.2013 22:34
Wspaniały torcik;)
sanielcia 15.08.2013 22:17
Musi być pyszny
Pyszota 15.08.2013 22:11
wygląda ślicznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak