Przepis i sposób przygotowania na: "Topione" rurki
Kroki postępowania
Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka razem z łyżką cukru. Czekamy, aż podwoją swoją objętość.
Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem.
Margarynę siekamy z mąką, dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka z cukrem i pozostałe mleko. Zagniatamy ciasto.
Gdy wypłynie wyjmujemy z wody, obtaczamy w mące, wałkujemy i kroimy w paski (1-2 cm).
Smarujemy roztrzepanym białkiem i obtaczamy w cukrze wymieszanym ze skórka startą z jednej cytryny.
Pieczemy na jasnozłoty kolor (ok 15-20 min temp 170st)
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, odstawiamy na ok 5 min do napęcznienia, dodajemy 2 łyżki wrzącej wody i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
Żelatynę mieszamy z ostudzoną masą cytrynową. Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z masą.