Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Topione" rurki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dag
margaryna 1 szt
cukier 3 łyżki
drożdże 5 dag
żółtko jajek 3 szt
mleko 0,5 szklanki
śmietana 30% 330 ml
margaryna 0,5 kostki
sok z cytryny 1/3 szklanki
żółtko jajek 1 szt
jajko 3 szt
skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: "Topione" rurki

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka razem z łyżką cukru. Czekamy, aż podwoją swoją objętość.
Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem.
Margarynę siekamy z mąką, dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka z cukrem i pozostałe mleko. Zagniatamy ciasto.
Krok 1 - "Topione" rurki foto
2
Ciasto zawijamy w ściereczkę, wkładamy do dużego garnka i zlewamy zimną wodą.
Gdy wypłynie wyjmujemy z wody, obtaczamy w mące, wałkujemy i kroimy w paski (1-2 cm).
Krok 2 - "Topione" rurki foto
3
Foremki na rurki natłuszczamy, nawijamy na nie paski ciasta (zaczynając od węższego brzegu).
Smarujemy roztrzepanym białkiem i obtaczamy w cukrze wymieszanym ze skórka startą z jednej cytryny.
Pieczemy na jasnozłoty kolor (ok 15-20 min temp 170st)
Krok 3 - "Topione" rurki foto
4
Sok z cytryny, jajka, żółtko,cukier i margarynę mieszamy w misce. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, na małym ogniu. Stale mieszając podgrzewamy, aż masa stanie się gęsta. Przecieramy przez drobne sitko. Sudzimy (przykrywamy folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch - folia musi przywierać do masy).
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, odstawiamy na ok 5 min do napęcznienia, dodajemy 2 łyżki wrzącej wody i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
Żelatynę mieszamy z ostudzoną masą cytrynową. Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z masą.
Krok 4 - "Topione" rurki foto
5
Za pomocą worka cukierniczego nadziewamy rurki, wkładamy do lodówki na ok 2h.
Krok 5 - "Topione" rurki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 04.03.2014 19:34
wyszły rewelacyjnie!
oluniaaa944 02.03.2014 20:01
uwielbiam te ciastka :)
adelajda 02.03.2014 18:22
ja z takiego ciast piekę drożdżówki też są super :)
patryska76 02.03.2014 17:55
Hmm, tak jeszcze nigdy nie robiłam ;-) Pyszne rurki ;-)
DorotaZ 02.03.2014 17:14
Pyszności:)
Grazyna0211 02.03.2014 17:12
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak