Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Topinambur na rumiano

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Topinambur bulwy 2 sztuki
sól 1 szczypta do smaku
olej z pestek winogron 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Topinambur na rumiano

Kroki postępowania

1
Topinambur obrać ze skórki. Umyć.
Krok 1 - Topinambur na rumiano foto
2
Pokroić w cienkie plasterki.
Krok 2 - Topinambur na rumiano foto
3
Zalać w garnuszku osoloną wodą i gotować 10 minut.
Krok 3 - Topinambur na rumiano foto
4
Odcedzić ( najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej - ostrożnie ). Ostudzić.
Krok 4 - Topinambur na rumiano foto
5
Na patelni rozgrzać olej i smażyć Topinambur na rumiano z obu stron tak by plasterki były równo zrumienione.
Podawać posypany natka pietruszki jako składnik dań wege lub jako Dodatek do II Dań.
* Taki podsmażony smakuje jak skrzyżowanie ziemniaka z młodą kalarepką. Bardzo smaczny. Podałam ze smażoną kiełbasą ( śląska).
Krok 5 - Topinambur na rumiano foto
6
Tominambur czyli słonecznik bulwiasty - roślina z rodziny astrowatych. Rośnie w zasadzie jak chwast. Jadalna na surowo , gotowana, smażona i pieczona .W zasadzie topinambur przygotowujemy jak ziemniaki ( no po za wersją na surowo- bo wtedy to jak rzodkiewkę czy kalarepkę ). Surowy jest chrupiący , o delikatnym smaku tak jak by głąba kapusty. Zawiera wiele witamin, wpływa na pracę nerek, obniża zły cholesterol
Krok 6 - Topinambur na rumiano foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak