Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Topielce

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
margaryna 0,5 kg
mleko 12 łyżek
drożdże świeże 100 g
cukier 2 łyżki
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Topielce

Wyrobić ciasto, włożyć do woreczka płóciennego ( ja włożyłem w ręcznik kuchenny związując końce ) i do miski z wodą. Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię ( ok 1 godz. ), wyjmujemy. Dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na kółko, kroimy na dwanaście trójkątów, kładziemy marmoladę i zwijamy. Pieczemy do zrumienienia. Ja robiłem z połowy porcji. Zniknęły bardzo szybko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak