Tołpyga z kaszą gryczaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ryba

    0,5 kg
  • sól

  • pieprz

  • cebula

    1 sztuka
  • sok z jednej cytryny

  • koperek

    0,5 pęczka
  • olej do smażenia

Sos koperkowo-chrzanowy

  • jogurt grecki

    200 gram
  • Chrzan śmietankowy Smak

    1 łyżka
  • koperek

    0,5 pęczka
  • sól

  • pieprz

Kasza gryczana z rukolą

  • kasza gryczana

    200 gram
  • rukola

    4 garści
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tołpygę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę oraz koperek pokroić. Każdy kawałek ryby posolić i popieprzyć. Do naczynia włożyć rybę, cebulę i koperek - całość wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki.

Kaszę gryczaną ugotować według przepisu z opakowania. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kaszę gryczaną przesmażyć 3 min, dodać jajko całość wymieszać smażyć kolejne 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać rukolę.

Sos: w naczyniu wymieszać jogurt z chrzanem, dodać posiekany koperek, całość dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Tołpygę usmażyć na oleju, podawać z sosem i kaszą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 26.03.2015 19:16
idealnie dopasowany sos
ppaulina 22.03.2015 13:35
wygląda pysznie :)
paulina2157 21.03.2015 19:20
podoba mi się to połączenie
Internetowa Kuchnia 21.03.2015 18:57
Wygląda cudownie! :)
marcia7 21.03.2015 18:25
rybki z kaszą jeszcze nie serwowałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat