Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Tołpyga z kaszą gryczaną

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

ryba
0,5 kg
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
cebula
1 sztuka
sok z jednej cytryny
koperek
0,5 pęczka
Sklep Prymat
olej do smażenia

Sos koperkowo-chrzanowy

jogurt grecki
200 gram
Chrzan śmietankowy Smak
1 łyżka
koperek
0,5 pęczka
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat

Kasza gryczana z rukolą

kasza gryczana
200 gram
rukola
4 garści
cebula
1 sztuka
masło
1 łyżka
jajko
1 sztuka
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tołpyga z kaszą gryczaną

Tołpygę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę oraz koperek pokroić. Każdy kawałek ryby posolić i popieprzyć. Do naczynia włożyć rybę, cebulę i koperek - całość wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki.

Kaszę gryczaną ugotować według przepisu z opakowania. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kaszę gryczaną przesmażyć 3 min, dodać jajko całość wymieszać smażyć kolejne 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać rukolę.

Sos: w naczyniu wymieszać jogurt z chrzanem, dodać posiekany koperek, całość dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Tołpygę usmażyć na oleju, podawać z sosem i kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 26.03.2015 19:16
idealnie dopasowany sos
ppaulina 22.03.2015 13:35
wygląda pysznie :)
paulina2157 21.03.2015 19:20
podoba mi się to połączenie
Internetowa Kuchnia 21.03.2015 18:57
Wygląda cudownie! :)
marcia7 21.03.2015 18:25
rybki z kaszą jeszcze nie serwowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak