Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tokań z pieczarkami brązowymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 60 dag
cebula 1
smalec 4 łyżki
pieczarki 300 g
papryka czerwona 2
pomidor 1
papryczka chili 1
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tokań z pieczarkami brązowymi

Kroki postępowania

1
Wołowinę (części gulaszowe) kroję w paski przy okazji pozbywając się wszelkich niedoskonałości.
Krok 1 - Tokań z pieczarkami brązowymi foto
2
Cebulę kroję w piórka i skracam po połowie. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki smalcu. Wrzucam cebulę. Porządnie solę i smażę na złoty kolor.
Krok 2 - Tokań z pieczarkami brązowymi foto
3
Następnie dodaję resztę smalcu i wrzucam wołowinę. Na średnim ogniu smażę od czasu do czasu mieszając. Gdy cała zbrązowieje patelnię przykrywam i duszę 8-9 minut. W tym czasie puści ona soki.
Krok 3 - Tokań z pieczarkami brązowymi foto
4
Pieczarki brązowe kroję w słupki.
Krok 4 - Tokań z pieczarkami brązowymi foto
5
Tak przygotowane dodaję do mięsa.
Krok 5 - Tokań z pieczarkami brązowymi foto
6
Mieszam i ponownie przykrywam patelnię na kilka minut, aby wszystko się poddusiło.
Krok 6 - Tokań z pieczarkami brązowymi foto
7
Oczyszczam papryki czerwone wraz z pomidorem i papryczką chili kroję również w paski.
Krok 7 - Tokań z pieczarkami brązowymi foto
8
Warzywa dodaję do smażącego się mięsa. Mieszam i ponownie przykrywam.
Krok 8 - Tokań z pieczarkami brązowymi foto
9
Na małym ogniu duszę kilkanaście minut, aż mięso i papryką będą miękkie. Należy uważać, aby mięso się nie przypaliło ale z drugiej strony zbyt często nie odsłaniać pokrywki, aby stracić jak najmniej wilgoci. Jeśli na patelni będzie sucho powinniśmy podlać bulionu.
Krok 9 - Tokań z pieczarkami brązowymi foto
10
Przygotowany tokań podałem z ziemniakami gotowanymi na parze. Smacznego.
Krok 10 - Tokań z pieczarkami brązowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 12.09.2013 18:01
Pycha, moje smaki :)
ewelinapac 24.02.2013 20:32
smaczne
olkaaa 14.11.2012 10:04
uwielbiam takie smaki
agaK. 07.11.2012 00:14
super na obiad.
tomek18 06.11.2012 06:47
syte danie:) takie lubię
Anna169Hosz 05.11.2012 08:54
Świetny przepis i super wykonanie.
MAR3STA 30.10.2012 00:52
świetny gulasz
Grażyna13 29.10.2012 20:07
pyszne danie :)
Magdalena1110 28.10.2012 20:22
wyśmienite danie
cris04 28.10.2012 00:16
Bardzo ciekawe danie...........i z pewnością pyszne!
aginaa 27.10.2012 19:42
smaczne
pacpaw 27.10.2012 10:23
@ziutula-kaszubska tak gulasz rodem z Węgier. W oryginalnej pisowni Tokány
Rafał10 27.10.2012 10:00
Super pomysł warty wypróbowania :)
Katarzyna/kate1980 26.10.2012 23:42
super
Sroczka 26.10.2012 22:46
Bardzo apetycznie się zapowiada.
ziutula
ziutula 26.10.2012 21:30
nazwa coś w stylu węgierskim?, fajny gulasz..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak