Przepis i sposób przygotowania na: Tłusty barszcz czerwony
W tym czasie obieramy buraczki, myjemy, kroimy w ćwiartki. Zalewamy wodą tak, by zakrywała je woda. Również dodajemy cebulę, 1-2 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, wlewamy sok z cytryny i gotujemy ok. 20-30minut. Ma ok. 10 minut przed zakończeniem gotowania wlewamy 2 łyżki octu. Po tym czasie przecedzamy, zostawiając wywar z buraczków.
Gdy rosół się ugotuje, przecedzamy go. Doprawiamy czysty rosół majerankiem i ponownie przegotowujemy. Jeśli lubimy majeranek to go zostawiamy, jeśli nie, to zbieramy go małym sitkiem. Dodajemy wywar z buraczków oraz z 3-4 łyżki kupnego koncentratu z buraczków. Gotujemy. W tym czasie doprawiamy wg smaku solą, pieprzem, papryką czerwoną, by był dość ostry, ja jeszcze dość często dodaje jeszcze łyżkę soku z cytryny oraz małą octu. Nie zagotowujemy, tylko doprowadzamy prawie do stanu zagotowania.
Podawać czysty lub z uszkami.