Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na 38 sztuk

mąka pszenna 0,8 kg
mąka pszenna 100 g do podsypania
drożdże suche 16 g
sól 0,5 łyżeczki
cukier 100 g
mleko 1,5 szklanki
jajko 5 szt
żółtko jajek 2 szt
margaryna 100 g

Dodatkowo

smalec 1 kg
marmolada z róży do nadzienia
cukier puder do lukru
woda letnia do lukru
skórka pomarańczowa do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą

Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki - suche drożdże, sól, cukier, mleko, jajka, żółtka. Wszystko miksujemy na średnich obrotach (końcówka z hakiem do ciast drożdżowych). Masę wyrabiamy kilka minut. Musi być gładka i elastyczna, jednakże wyglądać będzie na kleistą. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy krążki. Ponownie odkładamy na blat obsypany mąką, przykrywamy i czekamy ok. 25 minut aż pączki ładnie nam podrosną.
Pączki najlepiej smaży się na smalcu. W szerszym garnku powoli rozgrzewamy tłuszcz. Według babcinych przepisów optymalna temperatura smażenia to 175*C. Aby sprawdzić, bez termometru czy temperatura jest właściwa wystarczy włożyć do smalcu drewnianą rączkę od łyżki. Jeżeli wokół niej pojawią się bąbelki wtedy możemy zaczynać smażyć.
Do garnka kładziemy po 4 paczki, aby mogły swobodnie pływać. Smażymy po kilka minut z każdej ze stron. Paczki muszą być złociste i musimy pilnować aby zbytnio się nie spiekły. Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą wieloowocową lub ulubioną konfiturą. Do tego niezbędna jest szpryca cukiernicza z odpowiednią końcówką. Jeszcze ciepłe paczki lukrujemy przygotowanym lukrem (cukier puder mieszamy z odrobiną wody do uzyskania odpowiedniej gęstości).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 31.03.2016 20:35
Mniam pyszne pączki :)
Ada-Gaba 29.03.2016 19:42
Piękne wyszły
Alex_M 29.03.2016 14:28
ślicznie wyszły! :)
Ola1984 29.03.2016 13:10
Pyszne pączusie :)
mysza75 29.03.2016 11:52
bardzo fajne pączusie
Mniam 29.03.2016 11:51
Wyglądają niezwykle kusząco, aż chciałoby się wbić w nie zęby :)
pestka 29.03.2016 11:06
wyglądają przepysznie
Konczi 29.03.2016 10:30
pysznie u Ciebie :)
Krystyna32 29.03.2016 10:03
bardzo smaczne
ben-ka 29.03.2016 09:43
Bardzo apetyczne pączki !
Ewelina1991 29.03.2016 08:34
wspaniale wyglądają!!
Motorek 29.03.2016 00:41
najlepsze domowe
gusia1000 29.03.2016 00:07
Zawsze dobre.
JulkaTomeczek 28.03.2016 23:13
Pyszne pączki
Łukasz15 28.03.2016 22:56
Uwielbiam takie pączki
Iwusia 28.03.2016 22:46
ooo ja jakie wspaniałe, delikatne i puszyste
jagoda5913 28.03.2016 22:40
Piękne wyszły
2milutka 28.03.2016 21:22
Pączusie jak ze sklepu ;)
mikrusiak 28.03.2016 21:12
wyglądają bardzo kusząco :)
halina17 28.03.2016 20:55
Smaczne pączki.
gosia1988 28.03.2016 20:49
Pyszności takie słodkości
Madzai 28.03.2016 20:35
Pyszne pączusie :)
VioletoweKucharzenie 28.03.2016 20:30
Rewelacyjne, delikatne i mięciutkie w środku karnawałowe paczki z wieloowocowym nadzieniem. Swoją delikatność zawdzięczają dobrze wyrobionemu ciastu oraz pilnowaniu podczas smażenia. Swoje pączki przygotowałam dzięki robotowi, który ładnie wyrobił ciasto, jednakże te wyrobione ręcznie są równie pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak