Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

na 38 sztuk

  • mąka pszenna

    0,8 kg
  • mąka pszenna

    100 g do podsypania
  • drożdże suche

    16 g
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • cukier

    100 g
  • mleko

    1,5 szklanki
  • jajka

    5 szt
  • żółtka

    2 szt
  • margaryna

    100 g

Dodatkowo

  • smalec

    1 kg
  • marmolada z róży

    do nadzienia
  • cukier puder

    do lukru
  • woda letnia

    do lukru
  • skórka pomarańczowa

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki - suche drożdże, sól, cukier, mleko, jajka, żółtka. Wszystko miksujemy na średnich obrotach (końcówka z hakiem do ciast drożdżowych). Masę wyrabiamy kilka minut. Musi być gładka i elastyczna, jednakże wyglądać będzie na kleistą. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy krążki. Ponownie odkładamy na blat obsypany mąką, przykrywamy i czekamy ok. 25 minut aż pączki ładnie nam podrosną.
Pączki najlepiej smaży się na smalcu. W szerszym garnku powoli rozgrzewamy tłuszcz. Według babcinych przepisów optymalna temperatura smażenia to 175*C. Aby sprawdzić, bez termometru czy temperatura jest właściwa wystarczy włożyć do smalcu drewnianą rączkę od łyżki. Jeżeli wokół niej pojawią się bąbelki wtedy możemy zaczynać smażyć.
Do garnka kładziemy po 4 paczki, aby mogły swobodnie pływać. Smażymy po kilka minut z każdej ze stron. Paczki muszą być złociste i musimy pilnować aby zbytnio się nie spiekły. Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą wieloowocową lub ulubioną konfiturą. Do tego niezbędna jest szpryca cukiernicza z odpowiednią końcówką. Jeszcze ciepłe paczki lukrujemy przygotowanym lukrem (cukier puder mieszamy z odrobiną wody do uzyskania odpowiedniej gęstości).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bryndzia93 31.03.2016 20:35
Mniam pyszne pączki :)
Ada-Gaba 29.03.2016 19:42
Piękne wyszły
Alex_M 29.03.2016 14:28
ślicznie wyszły! :)
Ola1984 29.03.2016 13:10
Pyszne pączusie :)
mysza75 29.03.2016 11:52
bardzo fajne pączusie
Mniam 29.03.2016 11:51
Wyglądają niezwykle kusząco, aż chciałoby się wbić w nie zęby :)
pestka 29.03.2016 11:06
wyglądają przepysznie
Konczi 29.03.2016 10:30
pysznie u Ciebie :)
Krystyna32 29.03.2016 10:03
bardzo smaczne
ben-ka 29.03.2016 09:43
Bardzo apetyczne pączki !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat