Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu truskawkowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 600 g
biszkopty okrągłe 1-2 op.
bita śmietana w proszku 3 op.
mięta 3 torebki
krem do tortów śmietankowy 1 op
jogurt naturalny 400 ml
galaretka truskawkowa 1 op
woda wrząca 1,5 szkl.

Porada

Zamiast kremu śmietankowego w proszku można użyć innych smaków - truskawkowego, cytrynowego, waniliowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu truskawkowe

Kroki postępowania

1
Jogurt naturalny schłodzić a następnie zmiksować z 3 torebkami bitej śmietany w proszku.
Krok 1 - Tiramisu truskawkowe foto
2
Truskawki przebrać, umyć, odszypułkować i zmiksować na mus.
W 1,5 szkl. wrzątku zaparzyć herbatkę miętową i ostudzić.
Krok 2 - Tiramisu truskawkowe foto
3
Średnią foremkę lub inne prostokątne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na dnie warstwę suchych biszkoptów, nasączyć je herbatą miętową.
Krok 3 - Tiramisu truskawkowe foto
4
Galaretkę truskawkową zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać, odstawić do spęcznienia - rozpuścić w mikrofalówce. Odstawić do przestygnięcia i dodać do jogurtu ubitego z zagęstnikiem. Zmiksować dokładnie.
Krok 4 - Tiramisu truskawkowe foto
5
Do masy dodać 2 szklanki musu truskawkowego i krótko zmiksować do połączenia.
Krok 5 - Tiramisu truskawkowe foto
6
Dosypać krem śmietankowy w proszku i miksować kilka minut na wysokich obrotach, aż dobrze spęcznieje i zwiąże masę
Krok 6 - Tiramisu truskawkowe foto
7
Masę truskawkową podzielić na trzy części i jedną wyłożyć równą warstwą na nasączonych biszkoptach.
Kilka razy stuknąć foremką o blat, aby krem dostał się w każdą szczelinę między biszkoptami.
Krok 7 - Tiramisu truskawkowe foto
8
Na wierzchu ułożyć drugą warstwę biszkoptów maczanych w zimnej herbacie miętowej i nakryć drugą warstwą kremu truskawkowego.
Tak samo postąpić z trzecią warstwą biszkoptów i nakryć je kremem.
Krok 8 - Tiramisu truskawkowe foto
9
Wypełnioną foremkę nakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.
Stężały deser kroić ostrożnie na porcje i delikatnie wyciągać na talerzyki szeroką łopatką.
Krok 9 - Tiramisu truskawkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 14.08.2015 11:57
spróbowałbym je z chęcią
adelajda 24.07.2015 10:02
Dobre słodkości :)
gusia1000 06.07.2015 15:05
To ciasto robi wrażenie.
Małgorzata Pin 06.07.2015 08:51
Apatycznie wygląda.
halina17 05.07.2015 23:24
pyszności :)
Zdzisław 05.07.2015 18:28
takie słodkości bardzo lubię
Habibi 05.07.2015 17:44
ja też pierwszy raz, bo to był bardzo spontaniczny eksperyment :)
mirosława4 05.07.2015 17:17
w takiej wersji jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak