Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu
Ubić z białek sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Schłodzone espresso wymieszać z amaretto w szerokiej miseczce.
Przygotować pucharki, szklanki lub miseczki, do każdej z nich wkładać połamane, nasączone likierem z kawą biszkopty, na warstwę biszkoptów nałożyć podwójną ilość masy (wysokośc biszkoptów x2), przesypać kakao, następnie znowu biszkopty, masa i kakao i (ewentualnie, w zależności od wielkości pucharków) ostatnia warstwa to też biszkopty, masa i kakao.
Ja sypię kakao zawsze po przygotowaniu, tworzy się wtedy taka smaczna "skorupka".
Z tego przepisu wychodzi mi około 6 porcji.
Deser włożyć do lodówki na dobę. Wyjąć z lodówki bezpośrednio przed podaniem.