Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tilapia w cieście z sosem romesco

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z tilapii 3 szt.
mąka pszenna 1/4 szkl.
oliwa 4-5 łyżek
papryka czerwona 80 gram
pomidor średni 1 szt.
czosnek 2 ząbki
migdały w płatkach 20 gram
ocet jabłkowy 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżeczka
woda 1/4 szklanki
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
papryczka chili 1 szt
cebula czerwona 1 szt.
białko 1 szt.
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
chleb 1 kromka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tilapia w cieście z sosem romesco

Kroki postępowania

1
Pomidora obieranego ze skórki, paprykę i czosnek rozdrabniamy i miksujemy.
Krok 1 - Tilapia w cieście z sosem romesco foto
2
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy rozdrobniony chleb, migdały, ściągamy z patelni.
Krok 2 - Tilapia w cieście z sosem romesco foto
3
Cebulę i chili drobno kroimy, przesmażamy na tej samej patelni z dodatkiem słodkiej papryki.
Krok 3 - Tilapia w cieście z sosem romesco foto
4
Dodajemy zmiksowane warzywa i smażymy 5 min.

Ściągamy z ognia, dodajemy migdały z chlebem, ocet,łyżkę wody, 2-3 łyżki oliwy, cukier i dokładnie blendujemy.
Krok 4 - Tilapia w cieście z sosem romesco foto
5
Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy sproszkowane chili, sól, łyżkę oliwy, mieszamy.

Cały czas mieszając dodajemy po trochu mąkę i wodę, aż uzyskamy dość gęste ciasto.
Krok 5 - Tilapia w cieście z sosem romesco foto
6
Rybę kroimy w paski.
Krok 6 - Tilapia w cieście z sosem romesco foto
7
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kawałki ryby maczamy w cieście i wkładamy na patelnię.
Krok 7 - Tilapia w cieście z sosem romesco foto
8
Usmażoną rybkę podajemy z plastrami cytryny i sosem.

Ja skrapiam delikatnie rybę cytryną i maczam kawałki w sosie nabierając go na rybkę dość sporo!
Krok 8 - Tilapia w cieście z sosem romesco foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 29.01.2014 13:53
danie godne uwagi
Kuchenka 13.01.2014 19:02
ależ wspaniałe!!!
gusia1000 11.01.2014 23:12
Dobra ryba.
Angelika10 11.01.2014 20:47
pyszna rybka
patryska76 09.01.2014 21:19
Zjadłabym taką rybkę z największą przyjemnością ;-)
lara 09.01.2014 20:57
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak