Tażin z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 szt
  • cebula

    2 szt
  • marchewka

    2 szt
  • miód

    1 łyżka
  • cytryna

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • oliwa

    0,3 szklanki
  • rozdrobniony czosnek

    3 ząbki
  • cynamon Prymat

    1 szczypta
  • imbir

    1 szczypta
  • rosół z kury Kucharek

    1 szklanka
  • pieprz czarny ziarnisty

    0,5 łyżeczki
  • oliwki

    2 łyżki
  • kurkuma

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, osączyć, zdjąć skórę i wytrybować kości, a mięso pokroić w spore kawałki. Połączyć składniki marynaty, wymieszać i połączyć z kawałkami mięsa. Odstawić na 30 minut. Cebule pokroić w piórka, obraną marchewkę w półplasterki. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę partiami obsmażyć mięso, potem warzywa. Do mięsa i warzyw dodać miód i gorący bulion z rosołu drobiowego Kucharek, garnek przykryć i dusić na małym ogniu 40 minut. Następnie dodać oliwki, posiekaną natkę pietruszki, skórkę startą z cytryny i dusić jeszcze 15 minut. Tanin podawać z kuskusem lub pszennym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna146 12.08.2011 06:54
jeśli potrawa jest tak samo fajna jak nazwa to ja się piszę na to danie
marcia71 24.05.2011 12:23
ciekawe danie
artur7 22.05.2011 12:52
pyszne
Joanna67 14.05.2011 14:57
super
novita26 17.04.2011 15:55
fajne
jasiek 17.04.2011 11:42
myszę zrobić
artur7 16.04.2011 06:37
smaczne
Natalka1 30.03.2011 17:05
mniam
szajba2 11.01.2011 15:38
może być ciekawy smak
Babciagramolka 20.12.2010 17:11
Jeszcze żeby mieć oryginalny garnek do robienia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat